Hatay TV Haber

HATAY’DA YIKIMLAR 100 GÜNDE BİTECEK

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, kentte devam eden yıkımların 100 gün içerisinde tamamen bitirileceğini açıkladı.

HATAY’DA YIKIMLAR 100 GÜNDE BİTECEK
06 Ağustos 2023 - 13:29

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, kentte devam eden yıkımların 100 gün içerisinde tamamen bitirileceğini açıkladı.

6 Şubat deprem felaketinden en fazla hasar alan Hatay’da depremin 6. ayında Hatay Valisi Mustafa Masatlı CNNTürk Tv’den Fulya Öztürk’le yaptığı söyleşide gündemi değerlendirdi. Antakya ve Defne ilçelerinde 100 günde, Hatay genelinde de 4 ayda yıkımların tamamlanacağını belirten Vali Masatlı, 3 hafta içinde kent genelindeki tüm çadırların kaldırılacağını açıkladı.

Vali Masatlı yaptığı açıklamada, “6 Şubat coğrafyanın yaşadığı en büyük afettir. İlk an itibariyle Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere herkes bölgeye akın etti. Hatay afetin %50’sinin yaşandığı bir bölge. Kapladığı alan, insan kaybı bakımından ciddi hasar aldı. Yıkık ve acil yıkılması gereken yapıların yıkımı için çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor. 13.670 bina tamamen yıkıldı. 8235 bina da acil yıkılacak duruma geldi. 21.905 binanın enkazı kaldırıldı. 57.043 ağır hasarlı binamız kaldı. Bunlar üzerinde çalışmalar başladı. 17.250 binanın enkazı kaldırıldı. Yıkık, acil yıkık, ağır hasarlı 80.512 bina, 254 bin bağımsız bölümün %49’unun enkazı kaldırıldı. 32.613 bina da yıkılmayı bekliyor. 100 gün içinde Antakya ve Defne’de yıkımları bitirerek enkazları kaldıracağız. Hatay genelinde de 4 ayda yıkımları bitireceğiz. Türkiye’deki iş makinesi ve ekskavatörlerinin %10’u burada çalışma yapıyor. Günlük olarak 250-300 binayı yıkıyoruz. Yıkımlarda su kullanmaya özen gösteriliyor. Asbest ölçümleri de yapılıyor. Şu anda hiçbir risk yok. Biz bunu dönemsel olarak sitemizde yayınlıyoruz” dedi.

KONUT YAPIMLARI HIZLA SÜRÜYOR

Hatay tarihinin en büyük hak sahipliği müracaat sayısına ulaşıldığını belirten Vali Masatlı; “234.736 hak sahipliği müracaatı var. Alanla ilgili tüm yetkililerimiz çalışma yapıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız TOKİ vasıtasıyla konut yapıyor. 37.500 konutun inşaatı sürüyor. 20 bin ek konut çalışması ve 20 bin de planlama yapılıyor. Payas ve Dörtyol’da, Antakya’ya bağlı Gülderen ve Dikmece’de de çalışmalar devam ediyor. Antakya’ya bağlı Emek Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmamız başladı. Zemin etüdü de yapılıyor. Herhangi bir risk yoksa yerinde dönüşüm de yapılacak” ifadelerini kullandı.

3 HAFTA ÇİNDE ÇADIRLAR KALDIRILACAK

153 konteyner kentimizde 144 bin vatandaşımızı ağırlıyoruz. 3 hafta içinde de tüm çadırları kaldıracağız. Konteynerde yaşayan alt gelir gruplarıyla ilgili çalışma var. Yakında açıklanacak.

211 KAYIP MÜRACAATI VAR

Depremde yaşanan can kayıplarıyla ilgili açıklama yapan Masatlı; “Hatay’da 23.452 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaralı olarak gidip farklı illerde hayatını kaybedenlerle birlikte 24.500 olur. Kayıp müracaatı da 211 kişidir. Tüm arkadaşlarımız konuyla ilgili hassas bir şekilde çalışılıyor. Başta kaymakamlıklarımız olmak üzere vatandaşlarımızın her türlü sorunlarında AFAD noktalarına ve çadırlarımıza başvuru yapabilirler. 112 çağrı merkezimize de ulaşmaları halinde vatandaşlarımıza gerekli yardımlar yapılmaktadır” dedi.

DİKMECE’DE TOPLANANLARIN ÇOĞU ORALI DEĞİL

Dikmece’de devam eden protestolarda yer alanların çoğunun yöre halkından olmadığını ve provokasyon çıkarma amacıyla bölgeye geldiklerini belirten Vali Masatlı, “Vatandaşlarımıza toplu konut sunulması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız çalışma yapıyor. Bugüne kadar hazine arazileri üzerinde çalışma yapılıyor. Yeterince yer bulunmadığı zaman kamulaştırma kanunu gereğince bölgede kamulaştırma yapılıyor. Dikmece’de de 1590 hektarlık bölümde 7963 konutun inşasıyla ilgili kamulaştırma çalışması yapıldı. Bölge halkıyla temas kuruldu. Ama acele kamulaştırma yapıldı. Depremin izlerinin süratle sarılması bakımından hızlı şekilde gerçekleşti. Vatandaşın şehirle bağlantısının kurulması bakımından kamulaştırma yapılarak devletimiz bir tasarrufta bulunuyor. Dikmece Mahallesi de bu amaçla seçilmiştir. Orada toplanan vatandaşlarımızın önemli bir kısmı oralı değil, dışarıdan gelerek işi provoke ediyorlar” açıklamasında bulundu.

İÇME SUYU KONUSUNDA VATANDAŞI MAĞDUR ETMEDİK

İçme suyu konusunda vatandaşları mağdur etmediklerinin altını çizen Vali Masatlı, kullanım suyu konusunda da muhatabın HATSU ve HBB olduğunu kaydetti. Vali Masatlı konuşmasını şu ifadelerle tamamladı; “AFAD başkanlığımız ayda 40 TIR su alıyor. Kullanım suyu daha farklı. Burada kullanım suyu konusunda muhatap olarak HATSU ve Hatay Büyükşehir Belediyesi var. Depremin ilk gününde DSİ büyük çalışma yaparak bunları Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne teslim etti. Ancak İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya da yakın zamanda bu konuda açıklama yapacak. İçme suyu konusunda eksiklerimizi kabul etmemiz gerekir. Ama içme suyu noktasında vatandaşlarımızı hiç mağdur etmedik.”

KÖŞE YAZARLARI
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

2022 Her Hakkı Saklıdır - Hataytv.org