M. İhsan Aydeğer’in başkanlığını yaptığı Hatay Vakfı, basın mensuplarına “Hatay Şehrengizi” kitabını tanıttı.
Editörlüğünü Hataylı emekli deniz subayı, gıda mühendisi ve gastronomi uzmanı İbrahim Ünal Kahraman’ın yaptığı ve 464 sayfadan oluşan kitabın tanıtım toplantısına Hatay Vakfı Başkanı İhsan Aydeğer, dernek yönetimi ve basın mensupları katıldı. Hataylı iş insanı Recep Atakaş’ın finansal katkıları ile hazırlanan Hatay Şehrengizi kitabında Hatay’ da yaşayan çoğu insanın bile, belki de hiç fark etmedikleri küçük ayrıntılardan bahsediliyor. Şimdiye kadar birçok şehir için Şehrengiz yazılmıştır. İstanbul, Edine, Bursa, Konya, Karaman, Kahramanmaraş, Eskişehir, Sakarya, Os (Kırgzistan) şehirleri için yazılan kitapların en sonuncusu Hatay Vakfı tarafından hazırlandı.
DOĞUNUN GÖRKEMLİ KRALİÇESİ “HATAY”
Kitabın kısa bir tanıtımını yapan Hatay Vakfı Başkanı Aydeğer; “Şehrengiz, Dilimize Farsça’dan gelmiş bir kelimedir. Bir şehrin, değerlerini ve herkesin kolay fark edemediği özelliklerini anlatan, şiirsel dille, yazılmış bir yazım şeklidir. Diğer şehir kitaplarından dil, üslûp ve içerik olarak, tamamen farklıdır, şimdiye kadar şehirler üzerine şehrengizler yazılmış, bu listenin son altısını, bu kitabın yazarları kaleme almıştır. Hatay yazarların yedinci şehrengizleridir. Kitabın yazarlarına göre Hatay bölge olarak önemli değerlere sahip geçmişi (müktesebatı) zengin ve renkli bir yerleşim alanıdır, bir deryadır, bir ummandır, Onu kıyısından seyrederek, hatta onun kıyısında yaşayarak bu, ummanın derinliklerinde nelerin gizli olduğunu bilmek mümkün değildir. Çünkü bu değerlerin farkında olabilmek için o ummanın derinliklerine dalmak gerekir. Yazarlar bu önemli şehri uzun zaman gözlemlediler. Onun üzerine, yazılanların tümünü okudular, notlar aldılar, incelediler. Sonra gelip bu şehirde, yaşadılar. Hatay Şehrengizi bu şekilde ortaya çıktı, Hatay Şehrengizi bir Hatay tarihi değildir. Bir şehir monografisi veya portresi de değildir. Turistik bir kitap, bir tanıtım veya reklam kitabı da değildir. Devletin veya belediyelerin icraatlarından da bahsetmez. Bu kitap, Hatay’da yaşayan çoğu insanların bile, belki de hiç fark etmedikleri küçük ayrıntılardan, yepyeni gerçeklikler inşa eden bir kitaptır. Bu gerçekliklere bazen masal, bazen, destan urbaları giydirerek yeniden inşa etmektedir. Yazarlar, bu şehirde gördüklerini değil, görmek istediklerini anlatıyorlar, geçmişteki “Doğunun Görkemli Kraliçesini” tekrar bölgeye davet ediyorlar.” İfadelerine yer verdi.
“ŞEHRİMİZİN DİNAMİKLERİNE KATKIMIZ DEVAM EDECEK”
Hatay Vakfı Başkanı M. İhsan Aydeğer tarafından Antikya Restaurant’ta yöresel lezzetlerinde sunulduğu bir kahvaltılı toplantı ile basına tanıtılan kitabın sunum konuşmasında söz alan Aydeğer; “Hatay Vakfı olarak şehrimizin dinamiklerine katkılarımız devam etmekte, bunu kültürel bir eserle taçlandırmak istedik, Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliğinde birlikte çalıştığımız kıymetli üstadımızdan böyle güzel bir eseri ortaya çıkarmaları konusunda ricada bulunduk. Kamil Uğurlu ve eşi M. Hilal Uğurlu bizleri kırmayarak böyle bir kültür şaheserini ortaya çıkardı, kendilerine teşekkür ediyorum, Hatay Vakfı olarak Hatay’a katkılarımızın devamında böyle bir kültürel eser bırakmak bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir” ifadelerini kullandı.
Program sonunda Hatay Vakfı yönetimi hatıra fotoğrafı çekildi.